12 از مهمترین مواد غذایی سرشار از اسید فولیک که باید مصرف کنید
فعالیت بدنی، خواب، مواد مغذی، همه و همه برای سالم بودن ضروری هستند، ولی یک ماده مغذی وجود دارد که در این میان، از اهمیت بالایی برخوردار است (مادهای که شاید آنچنان توجهی به آن نداشته باشیم)؛. با ما همراه باشید تا با 12تا ازمهمترین مواد غذایی سرشار از اسید فولیک که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید آشنا شوید.
مختصری دربارهی اسید فولیک
احتمالا بیشتر آدمها بارها دربارهی اسید فولیک (که به آن فولات یا ویتامین B9 نیز گفته میشود) چیزهایی شنیدهاند. ولی این ویتامین واقعا چیست؟ اسید فولیک چه نقشی برای سلامتیمان ایفا میکند؟
فولات نوعی ویتامین B قابل حل در آب است. اسید فولیک به طور طبیعی در برخی خوراکیها وجود دارد، به برخی مواد غذایی اضافه میشود، و همچنین به شکل مکمل نیز در دسترس است. این ویتامین برای رشد سلولی و متابولیسم (سوخت و ساز) بسیار حیاتی است.
اکنون، یک سوال مهم دیگر؛ در شرایطی که میتوانیم اسید فولیک را از طریق مصرف مکملها دریافت کنیم، چرا باید برای تامین این ویتامین به خوراکیهای طبیعی اتکا کنیم؟ آیا هر دو منبع، مشابه یکدیگر هستند؟ پیش از پاسخ به این سوال، باید مطلب مهم دیگری را نیز بیان کنیم.
فولات یا اسید فولیک؟
در بخش بالا، اطلاعاتی را دربارهی فولات بیان کردیم. ولی اسید فولیک چیست؟ هر دوی این مواد یکسان و مشابه هستند – ولی تفاوت آشکاری میان این دو وجود دارد فولات و اسید
فولیک، هر دو، اشکال مختلف ویتامین B9 هستند. تفاوت در این جا است که فولات شکل طبیعی ویتامین B9 است؛ در حالی که اسید فولیک شکل مصنوعی این ویتامین به شمار میرود. از اسید فولیک برای تولید مکملها و افزودنیها به برخی محصولات غذایی نظیر آرد یا غلات صبحانه استفاده میشود.
دستگاه گوارش بدن انسان فولات را به شکل بیولوژیک و فعالی از ویتامین B9، به نام 5-MTHF تبدیل میکند. ولی اسید فولیک این گونه نیست.
اسید فولیک، به جای دستگاه گوارش، در کبد یا سایر بافتها به 5-MTHF تبدیل میشود. به همین دلیل، این فرایند به اندازهی فرایند مربوط به فولات در بدن اثربخش نیست. به عبارت دیگر، وقتی مکملهای اسید فولیک مصرف میکنید، فرایند تبدیل آن به5-MTHF به آهستگی انجام میشود. به این ترتیب، مشکل اصلی از همین جا شروع میشود. حتی دوز اندکی، به اندازهی 200 میکرو گرم اسید فولیک (در یک روز)، تا وعدهی بعدی مصرف به طور کامل سوخت و ساز (تجزیه و جذب) نمیشود. همین مسئله میتواند میزان اسید فولیک سوخت و ساز نشده (تجزیه و جذب نشده) را در جریان خون افزایش دهد، و باعث بروز برخی مشکلات جدی شود.
به این ترتیب، سوال بالا پاسخ داده شد. در صورت مصرف فولات (شکل طبیعی ویتامین B9) نگرانی بابت عدم سوخت و ساز این ماده وجود نخواهد داشت. فولات در دستگاه گوارش تجزیه و جذب میشود. بنابراین، عارضهی جانبی در بر نخواهد داشت.
البته از آنجا که معمولا فولات، و به طور کلی، ویتامین B9 را با نام اسید فولیک میشناسیم، در طول این مقاله نیز عمدتا از عبارت اسید فولیک استفاده میکنیم.
در ادامهی مقاله به بهترین خوراکیهای سرشار از اسید فولیک اشاره میکنیم.
مواد غذایی سرشار از اسید فولیک
1) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : لوبیا چیتی
میزان مصرف – یک فنجان (به اندازهی 193 گرم)
یک وعده مصرف لوبیا چیتی حاوی مقدار قابل توجه 1013 میکرو گرم اسید فولیک است. این میزان لوبیا چیتی حاوی 670 کالری، و مقدار ناچیزی چربی اشباع شده است.
لوبیا چیتی غنی از پتاسیم نیز هست. طبق نتایج مطالعهای که در دانشگاه پردو، ایالات متحده، به عمل آمد، مصرف بهینه پتاسیم میتواند باعث کاهش خطر سکتهی مغزی شود.
2) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : جگر
میزان مصرف – 28 گرم
اگر جزء افراد گیاهخوار نباشید، این گزینه برایتان بسیار مناسب خواهد بود. جگر گاو (81.2 میکرو گرم به ازای هر وعدهی مصرفی) و همچنین جگر مرغ (165 میکرو گرم در هر وعدهی مصرفی) حاوی مقدار زیادی اسید فولیک هستند.
به علاوه، جگر منبع بسیار خوبی برای سلنیوم نیز به شمار میرود؛ طبق یافتههای علمی، سلنیوم میتواند از بروز انواع مختلف سرطان و اختلال ماهیچهای و قلبی پیشگیری کند. ولی باید یک مسئله را به خاطر بسپارید – در مصرف جگر تعادل را رعایت کنید زیرا این مادهی غذایی حاوی چربی ترانس و کلسترول است.
3) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : سویا
میزان مصرف – یک فنجان (186 الی 256 گرم)
دانههای رسیدهی سویا حاوی 697 میکرو گرم اسید فولیک هستند؛ در حالیکه هر وعدهی مصرف سویای سبز حاوی 422 میکرو گرم اسید فولیک است. این مادهی غذایی مملو از کالری است – هر وعدهی مصرف سویا دارای 376 کالری است.
به علاوه، سویا به عنوان منبعی عالی برای پروتئین شناخته میشود. طبق نتایج مطالعهای در دانشگاه کارولینای جنوبی، پروتئین سویا باعث کاهش تجمع کلسترول بد در بدن میشود. همچنین، این مادهی غذایی تاثیر مثبتی بر تعادل کلسیم و سلامت استخوانها در زنان یائسه میگذارد.
4) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : لوبیا چشم بلبلی
میزان مصرف – یک فنجان (172 گرم)
هر وعدهی مصرف لوبیا چشم بلبلی حاوی حدود 358 میکرو گرم ویتامین B9 است. به علاوه، کلسترول، چربی اشباع شده، و سدیم موجود در این مادهی غذایی نیز بسیار اندک است.
5) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : موز
میزان مصرف – یک فنجان پوره (225 گرم)
یک وعدهی مصرف موز حاوی 45 میکرو گرم اسید فولیک است که میتواند 11 درصد از نیاز روزانهی بدن را به این ویتامین تامین کند. همچنین، موز منبعی غنی از ویتامین B6 است که به فراهمآوری پادتنها جهت مبارزه با انواع مختلف بیماریها کمک میکند. این ویتامین همچنین به حفظ کارکرد معمول دستگاه عصبی و سطح قند خون در محدودهی طبیعی نیز کمک میکند.
6) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : گوجه فرنگی
میزان مصرف – یک فنجان (149 گرم)
یک وعدهی مصرف گوجه فرنگی حاوی حدود 22 میکرو گرم اسید فولیک است. گوجه فرنگی حاوی چربی اشباع شده، سدیم، و کلسترول اندکی است. این مادهی غذایی منبع بسیار خوبی برای کاروتنوئیدهایی نظیر بتا کاروتن و لیکوپن است که دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی هستند.
7) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : مرکبات
میزان مصرف پرتقال – یک فنجان (180 گرم)
میزان مصرف گریپ فروت – یک فنجان با آب (230 گرم)
مادربزرگها و مادرهایمان همیشه از فواید مصرف مرکبات تعریف میکنند. البته، آنها حق دارند، زیرا مرکبات فواید بسیاری برای سلامتی انسان به همراه دارند. این میوهها نظیر پرتقال (54 میکرو گرم در هر وعدهی مصرف) و گریپ فروت (29.9 میکرو گرم در هر وعدهی مصرف) حاوی مقادیر زیادیاسید فولیک هستند.
طبق نتایج مطالعات دانشمندان چینی، مصرف مرکبات برای حفظ سلامت قلب، مغز، و کبد مفید است. این میوهها، همچنین، دارای خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی هستند و با مصرف آنها از داشتن زندگی سالم بهرهمند خواهید شد.
8) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : عدس
میزان مصرف – یک فنجان (192 گرم)
یک وعده مصرف عدس حاوی مقدار قابل توجهی اسید فولیک است – 920 میکرو گرم؛ از این جهت، عدس به عنوان منبع بسیار خوبی برای این ویتامین به شمار میرود. عدس، همچنین، غنی از پتاسیم است که میتواند به حفظ سطوح مناسب فشار خون کمک میکند. این مادهی غذایی به عنوان منبع خوبی برای پروتئین نیز شناخته میشود؛ به همین خاطر، اگر گیاهخوار هستید و نمیتوانید گوشت قرمز یا سفید مصرف کنید، باید عدس را در برنامهی غذاییتان قرار دهید.
9) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : گل کلم
میزان مصرف – یک فنجان (100 گرم)
یک وعدهی مصرف گل کلم حدود 57 میکرو گرم اسید فولیک دارد و میتواند 14 درصد از نیاز روزانهی بدنتان را به این ویتامین تامین کند. گل کلم غنی از مواد مغذی است و طبق یافتههای علمی، میتواند از بروز بیماریهای خطرناکی نظیر سرطان پیشگیری کند.
10) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : ذرت
مواد غذایی سرشار از اسید فولیک 18: ذرت
میزان مصرف – یک فنجان (166 گرم)
ذرت یکی از تنقلات محبوب بسیاری از آدمها است. یک وعدهی مصرف این مادهی غذایی حاوی حدودا 32 میکرو گرم اسید فولیک است. به علاوه، ذرت غنی از منگنز، منیزیوم، فسفر، مس، و روی (زینک) است که همهی اینها فواید بسیاری برای سلامتی به همراه دارند.
11) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : هویج
میزان مصرف – یک فنجان خرد شده (128 گرم)
یکی وعدهی مصرف هویج حاوی 24.3 میکرو گرم اسید فولیک است. هویج که به عنوان یکی از سبزیجات محبوب به شمار میرود، جزء تشکیل دهندهی بیشتر غذاهای حاوی سبزیجات و میوهها است. همچنین، هویج منبعی غنی از بتا کاروتن، فیبر، و بسیاری دیگر از ریز مغذیها است.
12) مواد غذایی سرشار از اسید فولیک : آجیل و دانههای خوراکی
میزان مصرف برای تخم کتان – یک فنجان (به اندازهی 168 گرم)
میزان مصرف برای تخمه آفتاب گردان – یک فنجان با پوست (46 گرم)
میزان مصرف برای بادام – یک فنجان خرد شده (به اندازه 95 گرم)
دانههایی مانند تخم کتان (146 میکرو گرم در هر وعدهی مصرف) و تخمه آفتاب گردان (104 میکرو گرم در هر وعدهی مصرف)، یا آجیلی نظیر بادام (48 میکرو گرم اسید فولیک در هر وعده مصرف) سرشار از فولات یا ویتامین B9 هستند. به راحتی میتوانید این دانهها را به صورت خام مصرف کنید یا آنها را در سالادتان بریزید تا به اندازهی کافی اسید فولیک برای بدنتان فراهم آورید.
به علاوه، تخم کتان غنی از منگنز و سایر ویتامینهایی است که همگی به حفظ سلامت دستگاه ایمنی، دستگاه عصبی، استخوانها، و بیشتر فرایندهای بدن کمک میکنند.
تخمه آفتاب گردان و بادام نیز غنی از ویتامین E است که میتواند به حفظ سلامت پوست و چشمها کمک کند. این مواد غذایی سرشار از اسید فولیکواقعا عالی هستند.