آموزش گام به گام سرمایه گذاری در بورس به زبان ساده (شروع سریع در بورس)
با توجه به بازدهی خوب بورس تهران نسبت به بقیه بازارها، افراد زیادی تمایل پیدا کردهاند در این بازار حضور یابند و سرمایه مازادشان را در بورس سرمایهگذاری کنند.
برخی افراد به اشخاص عادی توصیه میکنند وارد بورس نشوند. بسیاری هستند که افراد تازه کار را از ورود به بورس منع میکنند و دلیل اینکار را پرریسک بودن این بازار و امکان مسدود شدن سرمایه برای مدت طولانی میدانند، در حالی که همه افراد میتوانند با کسب دانش و آموزشهای لازم و تجربیات کافی، مانند افراد حرفهای در بورس سرمایهگذاری پر سودی داشته باشند
شما چه تصویری از بورس تهران در ذهن خود دارید؟ در این مطلب کاربردی از سایت بورسینس، قصد ما این است که نحوه شروع سرمایهگذاری در بورس را بصورت ساده و گام به گام برای شما شرح دهیم، پس از آن، آموزشهای پیشرفتهتر برای موفقیت در بورس را نیز در بورسینس دنبال کنید.
مزایای سرمایهگذاری در بورس
سرمایهگذاری در سهام چندین مزیت مهم دارد و به خاطر این مزیتها میتواند گزینه خوبی برای سرمایهگذاری باشد؛
مزیت اول – برای سرمایهگذاری در سهام، نیاز به سرمایه زیادی ندارید. حداقل خرید سهام در سیستمهای معاملات آنلاین که امروز همه از آنها استفاده میکنند فقط 102 هزارتومان است. اما برای اینکه فعالیت و زمانی که شما صرف میکنید واقعا ارزش داشته باشد، بهتر است حداقل 5 میلیون تومان سرمایه داشته باشید.
بسیاری از افراد هستند که 2 میلیون، 3 میلیون، 5 میلیون یا بیشتر پسانداز کردهاند و مایلند آنرا به گردش درآورند و از این طریق سودی نصیب خود سازند. با این مبالغ کم معمولا هیچ کسبوکاری نمیتوان راهاندازی کرد و به همین دلیل است که بورس جای خود را در بین افراد زیادی که سرمایه کمی دارند باز کرده است.
مزیت دوم – سرمایه شما قابل نقد شدن است. اگر شما برفرض مثال 10 میلیون تومان داشته باشید و آن یک کسب و کار راهاندازی کنید، در صورتی که تصمیم بگیرید کسبوکارتان را تعطیل کنید وسایل زیادی روی دستتان خواهد ماند (مثلا وسایل مغازه یا کارگاه یا…) اما سرمایهگذاری در بورس فقط خرید برگه سهام است و اگر سهم درستی را انتخاب کرده باشید که نقدشوندگی بالایی داشته باشد، فورا میتوانید سهام خود را بفروشید تا کارگزار 3 روز بعد، مبلغ حاصل از فروش سهام را به حساب بانکی شما واریز کند.
مزیت سوم – خرید و فروش سهام در همه جا و در هرزمان قابل انجام است. فرقی نمیکند کجای دنیا باشید، فقط کافیست با یک کامپیوتر به اینترنت متصل شوید و معاملات دلخواهتان را از طریق پلتفرمهای معاملاتی متنوع که برای موبایلها، تبلتها و کامپیوترها ساخته شده انجام دهید.
به همین دلیل است که شغل معاملهگری سهام، یا خرید و فروش در سایر بورسها و بطور کلی معاملهگری در بازارهای مالی، رویای خیلی از افراد در دنیاست. چون به آنها آزادی میدهد و این افراد، سبک زندگی با پرستیژ و متفاوت با اشخاص شاغل را میتوانند داشته باشند.
مزیت چهارم – میتواند برای شما ثروت عظیمی ایجاد کند. در پتانسیل بازارهای مالی برای ایجاد ثروت شکی نیست، اما کسب ثروت از طریق سرمایهگذاری در سهامواقعا کار هرکسی نیست و نیاز به کسب مهارت و تجربه بالا دارد.
سرمایهگذاری در بورس برای من مناسب است؟
قبل از اینکه به الفبای بورس بپردازیم، بهتر است بدانید خرید و فروش سهام و سرمایهگذاری در بورس نیازمند داشتن شناخت از خودتان است. آیا شخصی هستید که توانایی تحمل زیان و ریسک زیاد را ندارید؟ وقت آزاد شما بصورت روزانه چقدر است؟ چه انتظاری از سرمایهگذاری دارید؟ هدفتان چیست؟
بورس برای چه کسانی مناسب نیست؟
– اگر زمان کافی روزانه (حتی 1 ساعت) در اختیار ندارید، بورس برای شما مناسب نیست.
– در صورتی که شغلی ندارید و یا در هر صورت به فکر درآمد ثابت ماهانه هستید، بورس برای شما مناسب نیست.
– اگر سرمایهای که در اختیار دارید وام و قرض است، بورس برای شما مناسب نیست.
– اگر تحمل زیان احتمالی و ریسک بالا را ندارید، بورس برای شما مناسب نیست.
– در صورتی که فکر میکنید بورس قمار است و فقط با داشتن شانس و اقبال میتوان موفق شد، بورس برای شما مناسب نیست.
– اگر به فکر این هستید که در مدت خیلی کوتاهی ثروتمند شوید، بورس برای شما مناسب نیست.
در چه صورت بورس برای شما مناسب است؟
– سرمایهای پسانداز کردهاید که فعلا به آن نیازی ندارید و قصد دارید سودی بیشتر از سود بانکی کسب کنید.
– تصمیم گرفتهاید بصورت حرفهای شغل سرمایهگذاری یا معاملهگری سهام را در پیش بگیرید.
– ریسکپذیری و صبر بالایی دارید و میخواهید طی سالهای آینده سرمایهتان را افزایش دهید.
– آینده مالیتان برای شما مهم است و مایلید برای بهبود آینده خودتان و فرزندانتان قدمی مثبت برداشته باشید
– آماده هستید برای رسیدن به هدفتان وقت و انرژی بگذارید.
– میدانید که کسب ثروت و زندگی در رفاه برای شما ممکن است و آماده هستید بهای رسیدن به هدف خود را بپردازید.
برای سرمایه گذاری در بورس نیاز نیست سرمایه عظیمی داشته باشید، با پس انداز و افزودن به سرمایه اولیه، می توانید بازدهی خوبی بدست آورید.
3 قدم شروع سرمایهگذاری در بورس
اگر اکنون تصمیم شده برای شروع در بورس قطعی شده، در ادامه این مطلب از سایت بورسینس قصد داریم جزییات کاربردی در مورد نحوه شروع در بورس را آموزش دهیم. حتی اگر دانش بورسی شما فقط همین قدر است که کلمه شاخص بورس را از تلویزیون شنیدهاید و درباره بورس اطلاعاتتان صفر است، در ادامه با دانلود راهنمای عملی، میتوانید اولین سهامتان را خریداری کنید.
اما شروع هر کاری مهم است، مخصوصا زمانی که پول و سرمایه شما در میان باشد! بنابراین در نظر داشته باشید:
شروع خوب این است که؛
– یادگیری و پیشرفت شخصی را در اولویت قرار دهید.
– برای معامله در بورس با خونسردی عمل کرده و احساساتتان را کنترل کنید.
– به این توجه کنید معاملهگرها و سرمایهگذاران حرفهای چطور معامله میکنند.
– مدیریت ریسک و سرمایه را رعایت کنید و اصل اول شما حفظ سرمایه باشد.
– برای پیشرفت در این بازار، حاضر باشید وقت و انرژی بگذارید و بهای آنرا بپردازید.
شروع بد این است که؛
– بدون اینکه حتی مفاهیم ابتدایی را بدانید در بورس شروع به سرمایهگذاری و معاملهگری کنید.
– صرفا به دنبال سیگنال و توصیه گرفتن از افراد به ظاهر حرفهای باشید و سابقه افراد را بررسی نکنید.
– به دنبال پولدارشدن سریع باشید.
– فکر کنید بورس قماربازی است پس نیاز به یادگیری ندارد.
– معاملات را از روی احساسات انجام دهید و عجله کنید.
– تا یک معامله سودده داشتید خودتان را خدای بورس بدانید و با قرض گرفتن از بانک و اطرافیان و فروش داراییهایتان وارد بورس شوید! (اشتباه محض)
– برای یادگیری و پیشرفت وقت و انرژی نگذارید و توقع داشته باشید بدون پرداخت بهای موفقیت، آنرا بدست آورید.
– مسئولیت پذیر نباشید و مقصر ضررهای احتمالیتان را، بازار، مردم و سهامدار عمده بدانید!
قدم اول: دریافت کدمعاملاتی (کدبورسی)
برای معامله در بازار بورس شما نیاز به یک کارگزار رسمی و کد معاملاتی (که با نام کد بورسی – کد سهامداری نیز شناخته میشود) دارید.
شرکتهای کارگزاری در واقع واسط بین شما و بازار بورس هستند و وظیفه انتقال سفارشات خرید و فروش سهام را به سامانه معاملاتی بورس برعهده دارند. اینکار میتواند بصورت دستی و توسط خود کارگزار صورت بگیرد یا اینکه سرمایهگذار با دسترسی به نرمافزار معاملات آنلاین، سفارش را بطور مستقیم ثبت کند.
کد معاملاتی نشاندهنده هویت شما در بورس تهران است. با وجود بیش از 100 شرکت کارگزاری فعال، انتخاب از بین آنها برای شما مشکل خواه بود.
با توجه به تجربهای که داشتهایم و مقایسه خدمات کارگزاریها، به شما کارگزاری آگاه را پیشنهاد میکنیم زیرا گذشته از خدمات مناسب، افتتاح حساب و دریافت کد بورسی در کارگزاری آگاه بدون نیاز به مراجعه حضوری مهیا شده است:
پس از ثبتنام و طی مراحل لازم، به طور معمول حداکثر پس از 3-4 روز کد معاملاتی به موبایل و ایمیل شما ارسال میشود و میتوانید خرید و فروش سهام را انجام دهید.
توجه داشته باشید که خرید و فروش سهام در بورس اوراق بهادار، صرفا از طریق شرکتهای کارگزاری و به یکی از روشهای زیر انجام میگیرد:
- مراجعه حضوری به کارگزاری و ارائه سفارش خرید یا فروش
- سفارش تلفنی به کارگزاری، برای خرید یا فروش سهام
- سفارش اینترنتی به کارگزاری، برای خرید یا فروش سهام
- خرید یا فروش مستقیم سهام توسط خود فرد، از طریق سامانه معاملات آنلاین (برخط)
بنابراین برای خرید و فروش سهام، الزاما نیازی به مراجعه به تالار بورس یا کارگزاری نیست و در صورتی که حداقل مدرک دیپلم داشته باشید، کارگزاریها سیستم معاملات انلاین را در اختیار شما قرار میدهند. در سیستم معاملاتی آنلاین که بهترین روش معاملات است، خرید و فروش آنی و لحظهای سهام امکان پذیر است. به این معنی که شما به محض وارد کردن سفارش، خرید یا فروش در همان لحظه انجام میشود و نیازی نیست خود کارگزار، سفارشات شما را در سامانه معاملاتی وارد کند.
نمایی از سیستم معاملاتی که کارگزاری در اختیار شما قرار میدهد تا بتوانید بصورت آنلاین اقدام به خرید و فروش سهام کنید.
مزایای معاملات آنلاین سهام
- سرعت عمل در تصمیمگیری: میتوان در چندثانیه خرید یا فروش را انجام داد.
- کاهش اختلافات بین سرمایهگذار و کارگزار و کاهش اشتباهات: به دلیل اینکه شخص سرمایهگذار سفارشات خود را ارسال میکند، باید در این زمینه مهارت کسب نماید.
- امنیت بالای معاملات آنلاین: اگر رمز عبور مناسب انتخاب کنید و آنرا در اختیار هیچکس قرار ندهید، کسی نخواهد توانست به آن دسترسی یابد.
- نقل و انتقال الکترونیک پول: در پنل معاملات آنلاین، پرداخت آنلاین از حساب شما به حساب کارگزاری میسر است و نیازی به مراجعه به بانک نیست.
- عدم محدودیت زمانی و مکانی برای سرمایهگذاری: در هرجای دنیا که باشید، کافیست یک کامپیوتر یا موبایل متصل به اینترنت داشته باشید تا بتوانید معامله کنید.
از لخاظ فنی، نحوه شروع معاملات آنلاین سهام و خرید و فروش سهم بسیار ساده است و حتی افرادی که در زمینه اینترنت دانش اندکی دارند میتوانند خرید و فروش سهام را از طریق سیستمهای آنلاین انجام دهند. درباره معاملات غیرحضوری و اینترنتی سهام در این مطلب میتوانید بصورت تصویری توضیحاتی را مشاهده فرمایید.
از کدام کارگزاری بورس، کدبورسی بگیریم؟
برای اینکه از خدماتی مانند تخفیف کارمزد در معاملات، اعتبار معاملاتی، مسابقات جذاب با جایزه نقدی، وام قرض الحسنه بهرهمند شوید، سایت بورسینس به شما “کارگزاری آگاه” را پیشنهاد میکند.
قدم دوم: یادگیری مفاهیم و قوانین بورس
هیچ فعالیتی در دنیا وجود ندارد که نیاز به مهارت نداشته باشد. به طور مثال شاید برایتان سوال باشد که آیا بورس تهران 24 ساعت شبانهروز باز است و معامله انجام میشود؟ فرابورس چه تفاوتی با بورس دارد و از اینگونه سوالات.
پس سرمایهگذاری در بازار سهام هم نیاز به یادگیری برخی قوانین، اصطلاحات و مفاهیم دارد.
قدم سوم: یادگیری نحوه تحلیل و انجام معاملات
پس از یادگیری مفاهیم اولیه بورس، باید بدانید کدام سهام یا اوراق بهادار را در چه زمانی بخرید و چه زمانی بفروشید تا بتوانید کسب سود کنید. اینکار از طریق یادگیری روانشناسی بازار، تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال میسر است و همزمان با یادگیری نیاز به کسب تجربه و تمرین دارد.
در این بخش از سفر شما در دنیای بورس، باید بیشترین انرژی و زمان صرف شود زیرا یک معامله نادرست به هردلیل باعث از دست رفتن بخش بزرگی از سرمایه شما میگردد.
با کم شروع کنید
پس از دریافت کدمعاملاتی و خواندن مطالب آموزشی، بهتر است دست بکار شوید و برای بدست آوردن تجربه خرید و فروش، مبلغ خیلی کمی ( مثلا 1 میلیون تومان) سهام خریداری کنید. توجه کنید که توقع نداریم از این مبلغ کم، سودی نصیب شما شود و این خرید فقط جهت آشنایی شما با روند معاملات و بازار است.
البته بازهم به این معنی نیست که همین تعداد سهام را بدون فکر و بررسی خریداری کنید. با استفاده از آموزشهایی که در بورسینس خواندهاید این خرید را انجام دهید و پس از خرید، روند قیمتی سهم را بررسی کنید. اخبار مرتبط با بازار و شرکتی که سهام آنرا خریداری کردهاید را بخوانید و در زمانی که تعیین کردهاید و فکر میکنید مناسب است، سهام خودتان را بفروشید.
در واقع هدف از اینکار، شروع سرمایه گذاری و صرفا ورود به بازار است. خرید سهام، هرچند به تعداد کم باعث میشود بازار را پیگیری کرده و شروع به یادگیری نمایید.
هشدار: به هیچ عنوان بدون اطلاعات و دانش کافی و قبل از اینکه درک صحیحی از بازار بدست نیاوردهاید، سرمایه اصلی که برای سرمایهگذاری پسانداز کردهاید را وارد بورس نکنید. بورس تهران برای افراد مبتدی و افرادی که از آن شناخت کافی ندارند دارای ریسک زیادی است و احتمال از دست رفتن بخش زیادی از سرمایه وجود دارد.
بنابراین اگر تازهکار هستید بورسینس توصیه میکند معاملات سنگین و پرحجم انجام ندهید، با سرمایه پایین شروع کنید. پس از کسب اطلاعات لازم و بدست آوردن تجربه کافی، به همان نسبتی که سطح دانش و اطلاعاتتان افزایش مییابد، میتوانید سرمایهتان را در بازار افزایش دهید.
سوالات متداول بورسی:
چرا باید با مبلغ کم وارد معاملات بورس شوم؟
وقتی با مبلغ کمی وارد بازار شوید، حتی اگر درصد زیادی ضرر کنید، چون میزان سرمایه اولیه کم است میزان ضرر نیز کم خواهد بود. بطور مثال اگر 5 میلیون تومان سهام خریده باشید، اگر 10 درصد ضرر کنید ضرر شما فقط 500 هزارتومان خواهد بود. ولی وقتی میزان سرمایه بالا باشد، میزان ضرر نیز بالاتر خواهد بود. اما از طرف دیگر میزان کسب سود نیز با سرمایه بالاتر، بیشتر است.
برای معاملات سهام نیاز نیست به تالار بورس مراجعه کنم، پس از کجا میتوانم روند معاملات سهام را پیگیری کنم؟
شما میتوانید معاملات سهام را بصورت آنلاین از طریق سایت مدیریت فناوری بورس به آدرس tsetmc.com پیگیری کنید. سایت ذکرشده فقط برای نمایش قیمتها و اطلاعات سهام شرکتهای بورسی میباشد و همانطور که عرض کردیم برای انجام دادن معاملات، باید از طریق سیستم معاملات آنلاین که کارگزاری در اختیار شما قرار میدهد اقدام کنید.
نکات خیلی مهم در بازار بورس
1 – اولویت اول شما در بورس باید حفظ سرمایه، اولویت دوم حفط سودهای قبلی و اولویت سوم سود کردن باشد. حفظ سرمایه مهمترین اصل است چون اگر سرمایه خودتان را از دست بدهید، دیگر چیزی ندارید که با آن معامله کنید و سود ببرید.
2 – بازار همیشه مثبت و رو به رشد نیست. همیشه خود را برای زمانی که بازار منفی میشود آماده کنید و اطلاعاتتان را برای پیروز شدن در شرایط سخت بالا ببرید.
3 – از تجربیات دیگران استفاده کنید و وقتی اشتباهی انجام دادید، آنرا بپذیرید، آن اشتباه را تصحیح کنید و درس بزرگی که از آن اشتباه گرفتهاید را در جایی یادداشت کنید. معامله در بورس مجازی میتواند برای سنجش مهارتتان در انتخاب سهام به شما کمک کند.
4 – عواملی مانند ترس، طمع و سایر احساسات در همه افراد وجود دارند، اما این موارد وقتی مشکلساز میشوند که به شکلی فلجکننده امکان تصمیمگیری و عمل صحیح را از معاملهگران بگیرند! وقتی تصمیمی گرفتید متوجه باشید که این تصمیم از کجا سرچشمه گرفت؟ از تحلیل و منطق یا از روی هیجان، خوشباوری یا سایر عوامل؟
منبع: بورس